Initiatiefnemer
Dirk Lievens

Donderdag 08 september 2011

Nota van Jozef Delbaere


Enkele mooie handgeschreven nota ' s van Jozef Delbaere, oud gemeente ontvanger van Rumbeke die notities maakt bij het succes van zijn dorps- en leeftijdsgenoot.



Donderdag 08 september 2011

DEN DUITS IN HUIS


Wat gebeurt er precies met de Villa Defraeye in de eerste Wereldoorlog ? 1914-1918 ?   De Duitsers nemen wellicht hun intrek in het pand. Op de foto zie je hier het prachtige huis met overal Duitse soldaten en officieren. Ook boven in de vensters staan ze op de vensterbank geleund naar buiten te kijken. 

 

Deze foto dateert  van 1916 en hoort toe aan Donald Deblaere uit Roeselare. Onze oprechte dank voor het gebruik.

 

De wagen opzij geparkeerd toont een adelaar en vermeldt als kenteken IV 6307

Een van de soldaten links vooraan heeft een klein hondje - een Jack Russel zouden we nu zeggen - bij zich aan de lis of leiband.

 

In de oorlog is Odiel Defraye soldaat in het Belgisch Leger en hij bevindt zich aan en achter de frontlijn aan de IJZER.  Op zijn doodsprentje staat ook vermeld dat hij oudstrijder is uit de Eerste Wereldoorlog.

 

Odila Vandekerckhove : "  Ik weet dat de Warande bezet was van de Duitsers en ze spraken van das Kleine Schloss en das Grosse Schloss. Het ene was het kasteel en het andere was de Warande. Dat was toen nog geen café, dat was zijn private villa. "  Odila Vandekerckhove is de dochter van Maria Defraeye, de zus van Odiel.



Donderdag 08 september 2011

NAAR LOMBARDSIJDE


Odiel Defraeye - geboren in 1888 - zal op 36 jarige leeftijd 1924 zijn carriere beëindigen en rond de jaren 1930 komt hij naar België terug en opent in Lombarsijde een horeca zaak. Een mooie zaak met prachtige schilderingen op de muur die herinneren aan zijn gloriedagen. Althans dit is wat Odila me vertelde en waarvan je een afbeelding ziet in het boek van Herman Laitem.

 

He Belle- Vue hotel is een zaak met standing en gegeerd bij de toeristen. Klopt dit ?

 

Vooraan een heer met een witte jas en een strikje met de handen op de rug. Is dit Odiel ?  Of zit hij samen met een dame op het terrasje ?

 

Dégustations, huitres, homards vermeldt het reclamebord langszij. Vooraan staat ook nog het woord café geschreven terwijl de titulatuur op de gevel ook  Belle - Vue hotel vermeldt.

Boven de venster een lange grote vlaggestok, nu zonder drapeau.

Welk gebouw vandaag voorziet nog een vlaggestok ?



Donderdag 08 september 2011

café Des SPORTS en MADELEINE STAMPER


Nogmaals aansluitend op de vorige foto een deel van de familie Defraeye met verwanten. Wie is wie ?

Madeleine Stamper, de vrouw des huizes vooraan. Let op de letters geschilderd op de zijgevel.

 

Wie méér info heeft, laat maar iets van je horen. Onze dank.



Donderdag 08 september 2011

MADELEINE STAMPER EN...


Een mooi detail van een foto in de villa die Odiel liet bouwen in 1912 langs de Izegemsestraat met een deel van de opbrengst van zijn Touroverwinning.

 

Op de schommel Madeleine Stamper, - de echtgenote van Odiel  - iets verder haar broer  - de gelijkenis is er  - of schoonbroer waarmee ze later naar Frankrijk trekken om er drie jaar te gaan boeren ? Op de achtergrond een man in rijkswachtuniform . Wie ?

 

Let op de mooie prachtige gesculpteerde paarden.

Op de foto ook een grote ruige zwarte hond, een soort zwarte herdershond, een Bouvier de Roulers , een Vlaamse koehond ?

 

De foto werd ons bezorgd door oud politie man Donald Deblaere. Onze dank.



Donderdag 08 september 2011

EEN ACHTERNICHTJE VAN ODIEL : JACQUELINE


Jacqueline Depuydt  is een achternicht   van Odiel. Haar vader Odiel Depuydt had Odiel als peter - moest dus nonkel zeggen tegen Odiel  - en was een zoon van Hélene Defraeye,  de zus van Odiel Defraeye.

 

Jacqueline Depuydt woont vandaag op het Kerkplein in Rumbeke in het voormalig gemeentehuis van Rumbeke en is een galante en vriendelijke verschijning in ons dorp.


Klik op de foto's voor deze te vergroten



Donderdag 08 september 2011

EEN NICHTJE VAN ODIEL : ODILA


Odila Vandekerckhove is een nichtje van Odiel. Méér dan 90 lentes jong en de dochter van Maria Defraeye, de zus van Odiel. Een pittige kwieke dame die héérlijk kan vertellen. Binnenkort enkele uittreksel van het gesprek dat we met haar hadden.

 

" Ik ben genoemd naar mijn peter Odiel. We waren er allemaal in de familie trots op. Hij was ook een grote meneer in zijn tijd. Na de hoogmis in Rumbeke,  werd hij soms  meegevraagd door de plaatselijke notabelen naar hun stamcafé op het kerkplein het Schaek. De heren van Rumbeke hadden daar hun lokaal. Velen van die heren waren lid van hun vereniging "De Vereenigde Vrienden".   Maar ook de rijke hereboeren, de notaris, de grote marchands , allen waren welgekomen en kwamen naar 't Schaeck op het Kerkplein. Daar huist nu de Fortis bank op de hoek met de Hoogstraat.



Vrijdag 26 augustus 2011

ZEGES VAN ODIEL


 Hierop vind je het volledige palmares zoals bekend  www.dewielersite.net

 

Zeges in database: 14
Klassement - Weg - Eindklassement: 2
Weg - Etappe: 9
Weg - Nationaal kampioenschap: 1
Weg - Wedstrijd: 2
 

 

Zeges per ploeg/jaar:
1909: 0 zeges
1910: 1 zege
1911: 1 zege
1912: 9 zeges
1913: 1 zege
1914: 1 zege
1919: 0 zeges
1920: 0 zeges
1921: 1 zege
1922: 0 zeges
1923: 0 zeges
1924: 0 zeges
 


Klik op de foto's voor deze te vergroten



Donderdag 25 augustus 2011

GRAVIN de THIENNES overlijdt in 1909


Te Brussel overlijdt op 24 maart 1909 Maria Theresia Asteria Ghislena geboren Gravin de Thiennes de Rumbeke dochter van   Franciscus de Thiennes de Rumbeke en Asteria barones de Draeck. Zij was de gezelnede van  Thierry Graaf  de Limburg Stirum.

 

De gravin de Thiennes was de laatste van haren naam en wapens, en geboren te Gent op 9 oogst 1828, ze overleed schielijk  te Etterbeek bij Brussel op 24 maart 1909 en wierd den 29 op het gewijd kerkhof van Huldenberg, in Brabant begraven.

 

De uitvaart in Rumbeke was op 3 april 1909 ten 9 1/2 uur en kostte 167,00 frank waaronder 320 francs voor ...de tafelkosten van 45 genoodigden in de pastorie. Er waren priesters, gemeente - kerk- en disheren.  Meneer Lietaert, Pastoor van Moerkerke zong de hoogmisse. Hij en twee vreemde mislezers ontvingen elk 15 francs. Mr Lietaert is op het neerhof van het kasteel geboren.

 

De middelgang lag vol roggen strooi, en al de beelden der kerk waren in purper gehuld.  De purperen  "gaze"  koste 46,00 frs, en wordt door het kasteel aan de kerk gelaten.

 

Mevrouw ' ns vader stierf in Gent, en wierd al de Vijfwege, van Rousselare naar zijn kasteel gebracht.  ' t  Luide voor hem over dood zes weken lang. Tot zijn uitviert wierden ontboden al die woonden tusschen de Vier Molens, dat is tussen de Zuidmolen, den Bergmolen, den Vossenmolen en Kindtjes molens, langs de steenweg van Ouckene.

 

Mevrouw' ens moeder stierf ook te Gent, en wierd daags vóór haar uitveert, ten  4 1/2 ure van de statie naar onze kloosterkapelle gedaan met geeestelijken stoet. 't Luide voor haar 4 of 5 dagen, even als geschiede voor onze tegenwoordige Mevrouw.

 

Voor vader en moeder lag er strooi in de kerk.  Hun dienst kostte telkens male 1000 fr en iets. Zij liggen in eenen kelder op ons kerkhof begraven.

 

Onze Mevrouw wilde van ons kerkhof niet, omdat rond de kerk niet gelegen is.

 

aldus de notities van pastoor Slosse in zijn Memoriale Rumbecanum.



Donderdag 25 augustus 2011

INBRAAK VAN DE BENDE POLLET 17 FEBRUARI 1906


In Bethune - Frankrijk -  werden op 11 januari 1909 geheel in de vroegte,  onthoofd de gebroeders Abel en August Pollet, Canut Vroman en Theophiel De Roo. De eerste en de laatste dier vier beruchte moordenaars hadden te Rumbeke op 17 februari 1906  de weduwe Stragier -Haghedooren en hare meid willen vermoorden. De meid trouwe naderhand, en hare meesteres, na drie jaar gekwijnd te hebben van het verschot, stierf den 4 februari 1909, oud 60 jaar.  Aldus schrijft Pastoor Slosse in zijn Memoriale Rumbecanum.

 

In het boek bevindt zich een krantenknipsel van ene zekere  G.D.B. met het omstandig verhaal.



| « Vorige pagina | 8 / 17 | Volgende pagina » |